Onderhoudsadvies

Klik hieronder om de complete folder te lezen of scroll verder naar beneden voor informatie.

Gedegen onderhoud van uw meubelen is van groot belang om ze mooi en in goede staat te houden.  Een goede stelregel voor uw nieuwe meubelen is dan ook: voorkomen is beter dan schoonmaken.

Deze informatie kunt u gebruiken als leidraad voor het onderhoud van uw meubelen en bij het verwijderen van vlekken.  Het is aan te raden deze informatie goed te lezen, zelfs als u uw meubel nog maar pas heeft gekocht. Want als u onverhoopt toch met een vlek geconfronteerd word, is het beter te weten hoe te handelen om erger te voorkomen.

Ook is het raadzaam precies te weten van welke stoffen of materialen uw meubelstuk gemaakt zijn. Dan komt u in ieder geval niet voor verrassingen te staan. Als u er niet zeker van bent kunt u zich door de verkoper laten informeren.

Deze informatie is een overzichtelijk handleiding voor onderhoud en het verwijderen van vlekken. Echter, het resultaat is altijd afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee u te werk gaat. Als u met zorg omgaat met uw nieuwe meubels, heeft u er uiteindelijk langer plezier van. 

Reden te meer om deze informatie goed door te lezen.

!! Let op !! Hier staan ook reparatie tips. Voert u deze reparaties slechts zelf uit na overleg met een expert, of laat ze door de expert uitvoeren!

 

 1. Typen Leder

 2. Verzorging en onderhoud leder

 3. Handige tips leder

 4. Reparatie leder
   

 5. Typen textiel

 6. Verzorging en onderhoud textiel

 7. Reparatie textiel
   

 8. Typen hout

 9. Verzorging en onderhoud hout

 10. Reparatie hout

 

1. Typen Leder

(Vol) aniline leer (type 1)

Het oppervlak van deze ledersoort is gekleurd met een transparante kleurstof. Dit is vergelijkbaar met gebeitst hout. De natuurlijke nerf blijft intact en goed zichtbaar. (Vol) aniline leer bevat onvolkomenheden, het is de handtekening van de natuur en geeft u de garantie dat elke huid uniek is. Het oppervlak van dit leer is slechts minimaal beschermd en daarom kwetsbaarder in het gebruik.

Om de natuurlijke schoonheid te behouden is het noodzakelijk om vanaf het begin regelmatig het leer te reinigen en te beschermen.

Eigenschappen

- ziet er natuurlijk uit
- voelt prettig aan
- natuurlijke nerf & littekens
- hoog comfort, ademt    

Terug naar boven

Semi aniline leer (type 2)

Deze ledersoort is bedekt met een dunne gekleurde deklaag zodat de kleur overal gelijk is en kleine onvolkomenheden worden verborgen. Doorzichtige en glimmende delen worden overgespoten om de natuurlijke uitstraling van het leer te herstellen. Hoewel het leer een zekere bescherming heeft, is het gebruik van de Leder Protector sterk aanbevolen.

Eigenschappen

- oppervlak met natuurlijke nerf
- ziet er goed uit en voelt prettig aan
- verbeterde lichtechtheid
- praktischer dan volaniline
- ademt

Terug naar boven

Gedekverfd (type 3)

Dit is de meest toegepaste afwerking van leer, waarbij het oppervlak bedekt wordt met een uniforme laag bestaande uit kleurstof en harsen (basecoat) en daarna een beschermende laklaag (topcoat). Het leer kan herkend worden aan de constante kleur en de uniformiteit. Het is uitermate geschikt voor intensief gebruikte stukken zoals meubels en autostoelen, in het bijzonder als u wilt dat uw kinderen er probleemloos gebruik van kunnen maken.

Met hulp van FENICE’s verzorgingsproducten kan dit leer gemakkelijk worden onderhouden. Als het leer moet worden gerepareerd kan het in zijn geheel weer op kleur gebracht worden. 

Eigenschappen
- constante kleur
- verbeterde lichtechtheid
- onvolkomenheden zijn onzichtbaar
- gemakkelijk te onderhouden

Terug naar boven

 

Nubuckleer (type 4)

Dit is eigenlijk anilineleer waarbij de toplaag geschuurd is om een prettig fluweelachtig oppervlak te krijgen. De uitstraling en de gevoelswaarde zijn onvergelijkbaar met andere leersoorten en wordt op plaatsen toegepast  die niet veel gebruikt gebruikt worden.

De verzorging van Nubuck is belangrijk en vanaf het begin moet het leer regelmatig beschermd en schoongemaakt worden. FENICE heeft speciale producten voor de verzorging en behoud van Nubuckleer. Het is belangrijk om alleen speciaal voor Nubuck ontwikkelde producten te gebruiken.

Eigenschappen
- fluweelachtige uitstraling en gevoel
- zeer comfortabel
- voelt ademend en zacht aan

Terug naar boven


Pull-up leer (type 5)

Sommige trends komen en gaan, maar leer dat is afgewerkt met was en olie zal blijven. Wij kennen allemaal de term “Pull-up” die in eerste instantie gebruikt werd om het zogenaamde “Timberland” effect op sommige leertypen aan te duiden (“Timberland” is een bekende schoenenfabrikant die dit type leer beroemd maakte). Deze leersoort wordt lichter als het gevouwen, uitgerekt of getrokken wordt (“Pulled up”).

Eigenschappen
- voelt prettig aan en ziet er goed uit
- modieus
- ziet er na verloop van tijd “geleefd” uit

Terug naar boven

 

Bycast leer (type 6)

Dit is een compleet andere manier om leer af te werken of te verbeteren dan wij gewend zijn waardoor een leersoort ontstaat die overal precies even dik en zacht is. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een PU-folie op rol waarbij aan één zijde papier is aangebracht. Aan de folie wordt lijm toegevoegd en met grote druk op het leer geperst. Vervolgens wordt het leer van het papier getrokken en wordt een perfect uniforme oppervlakte zichtbaar.

Vaak wordt het leer lichter als het gevouwen of uitgetrokken wordt deze plekken verdwijnen als de druk weer wordt verminderd. Dit effect wordt gebuikt om Bycast te herkennen.

Eigenschappen
- glad met print op folie
- duurzaam
- een heel eigen uitstraling

Terug naar boven

2. Verzorging en onderhoud leder

Tegenwoordig behoeven looierijen hun geliefde creaties niet meer onbezorgd en onverzorgd achter te laten na levering; met de hulp van Kleine-Leiden en diens Italiaanse partner Fenice kan de liefde voor het leer worden voortgezet door de levering van professionele verzorgingsproducten. Onze leerverzorgingsproducten zijn gemaakt met dezelfde mate van toewijding, technologie en ervaring als de producten die Fenice ontwikkelt om het leer af te werken. Onze oprechte wens is dat de eindgebruiker ook lange tijd na de aanschaf van het gekochte lederen meubel het gevoel van waarde en voldoening vasthoudt. Leer is een veelzijdig en sensueel materiaal, maar het is niet zelfreinigend of zelfonderhoudend.

Leerverzorging is door ons gemakkelijk gemaakt. U hoeft geen enkele ervaring met of kennis van leer te hebben om onze leerverzorgings­producten te gebruiken. Alle producten zorgen voor een optimale bescherming en langdurig genieten van het leer.

Sommige producten zijn voor nubuck en suède, andere voor afgedekte of geoliede leertypen. Meestal weet men al bij de aanschaf of het gaat om nubuck of suède, anders kunt u dit leertype gemakkelijk herkennen aan het karakteristieke fluweel effect.

 

Algemene verzorgingsaanwijzingen

- Bescherm nieuwe lederen meubels met één van de Fixx producten zoals de Leather Protector voor aniline, semi-aniline en afgedekt leer (zie ook rubriek "leertype"). 
- Reinig, verzorg en bescherm het leder minstens twee maal per jaar. Het is aan te bevelen om lederen meubelen die veel gebruikt worden vaker te behandelen.
- Plaats uw meubelen niet in de buurt van een open haard of radiatoren want deze kunnen het leer uitdrogen.
- Stel de meubelen niet voortdurend bloot aan direct zonlicht. Alle materialen verkleuren na enige tijd.
- Wrijf niet te hard over het leer en gebruik ook geen andere (huishoud)producten die schade aan het leer kunnen brengen

Als het niet lukt om een vlek te verwijderen met de Fixx leather Cleaner. Neem contact op met onze specialisten of mail uw probleem naar info@intenzwonen.nl .

 

Verzorging van leer

Na verloop van tijd kan het leer zonder juiste reiniging en bescherming door onzichtbaar huid- en transpiratievocht craquelé, afschilfering of verkleuring gaan vertonen. Dit effect is bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar bij het stuurwiel van een auto of de binnenzak van een leren jas. Een Protector zorgt voor een onzichtbare luchtdoorlatende en vlekwerende laag, waardoor het leer beter te reinigen is en langer mooi blijft. Gebruik een leerverzorgingsproduct dat geschikt is voor het juiste leertype.

 

- type 1 t/m 3                      :  gebruik voor dit leer de Fixx Leather Protector uit de Leather Care Kit. Voor lichte leersoorten en relax fauteuils heeft Kleine-Leiden een Strong Effect Leather Care Kit op de markt gebracht. Met de speciale reinigingsspons kan vervuiling verwijderd worden. Let op! dit product kan alleen gebruikt worden op type 3 gedekverfd leer.

- type 4 (Nubuck en Suède ) :  gebruik voor dit leer de speciale reiniger en protector uit de Fixx Open Leather Care Kit.  

- type 5 (Wax/Oil Pull Up)    :  gebruik voor dit leer de speciale reiniger en de Pull Up revive  uit de Pull Up Care Kit.

- type 6 (Bycast)                 :  gebruik voor dit leer de speciale reiniger en protector uit de Fixx Bycast Care Kit

Terug naar boven


3. Handige tips Leder

Leer is een natuurproduct

Leer wordt gemaakt van huiden meestal van runderen. De dieren hebben buiten geleeft en daardoor kan de huid beschadigd zijn door prikkeldraad of anderszins. Dit geeft na het looien een kenmerk en is een teken van echtheid. De meeste mensen waarderen deze bijzondere tekening van het leer.

Voorkom uitdroging

Leer is een natuurproduct en gevoelig voor uitdroging. Probeer de relatieve luchtvochtigheid rond 50% te houden en pleeg met enige regelmaat onderhoud. Plaats uw leren meubels niet dicht bij een warmtebron zoals verwarming of tegen het raam.

De meeste moderne huizen zijn goed verwarmd en geïsoleerd waardoor de relatieve vochtigheid laag is. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. Een goede relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Het probleem aanpakken door de ramen open te zetten, heeft geen zin. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt.

Tips:

- Hang waterbakjes aan de verwarming. 
- Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan. 
- Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen. 
- Verlucht je huis voldoende.
- Als deze tips niet baten, dan is het plaatsen van een luchtbevochtiger het meest doeltreffende middel.

Voorkom verkleuring

Leer wordt gekleurd met pigmenten die door zonlicht kunnen oxyderen. De ene kleur is hier gevoeliger voor dan de ander met name rode kleuren zijn gevoelig voor zonlicht. Zet uw meubelen daarom niet pal in het zonlicht en voorkom verkleuring. Op plaatsen waar uw hoofd of handen in aanraking komen met het leer bestaat de kans op vetaanslag en verkleuring. Het leer wordt dan donkerder op plaatsen die zijn aangetast. Dit is een lastig te herstellen probleem en u doet er goed aan om dit te voorkomen door op die plaatsen extra zorg aan het onderhoud te besteden.

Voorkom slijtage en kleurafgifte

Leer is gevoelig voor slijtage. Door de juiste verzorging wordt de wrijvingsweerstand verlaagd en blijft het leer langer mooi. Hard wrijven moet u op alle leersoorten vermijden. Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.

Voorkom beschadiging

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen en ritssluitingen) en hou kinderen en huisdieren (nagels!) in de gaten; zij kunnen het leer beschadigen. Het goede nieuws is dat leer heel goed te repareren is. De leerexperts van Kleine-Solutions kunnen bijna elk leerprobleem voor u oplossen (http://www.mijnmeubelisstuk.nl/).

Terug naar boven


4. Reparatie leder

!! Let op !! Voert u deze reparaties slechts zelf uit na overleg met een expert, of laat ze door de expert uitvoeren!

Leer is een fantastisch natuurlijk materiaal. Het voelt prettig aan, is duurzaam en heeft een luxe uitstraling. Bij goede verzorging gaat het vele jaren mee. Toch kunnen er na verloop van tijd slijtageplekken ontstaan of door een ongelukje kan het leer beschadigen. 

Wat velen niet weten is dat leer heel goed en duurzaam is te repareren. Slijtageplekken, krassen, brandvlekken en zelfs sneetjes zijn duurzaam te repareren. In samenwerking met onze Italiaanse toeleverancier Fenice Care System en ons meubelreparatiebedrijf Kleine-Solutions kunnen wij tegen zeer aantrekkelijke tarieven bij u thuis deze schades verhelpen. Uw zitmeubel hoeft er de deur niet voor uit. Uiteraard zijn dezelfde reparaties ook mogelijk bij autoleer. 
 

Bezoek voor meer informatie http://www.mijnmeubelisstuk.nl en vraag vrijblijvend offerte.

Natuurlijke kenmerken van leer

Houdt in gedachten dat niet alle onvolkomenheden gerepareerd hoeven te worden. Waarom? Omdat sommige ledersoorten natuurlijke kenmerken en onvolkomenheden bevatten. Enkele zijn:

-       Brandmerken

-       Kleurverschillen

-       Prikkeldraad

-       geheelde littekens

-       insectenbeten

-       natuurlijke plooien

-       poriën

Terwijl de volgende onvolkomenheden gewoonlijk hersteld kunnen worden met de speciale Fixx  verzorgingsproducten:

-       vuil en vervuiling

-       afgifte van inkt, viltstift en kleurstof

-       droog, stijf of krakend leer

-       halen of krassen in het leer

-       afgifte huidvet, schade door huisdieren  en morsen van voedsel

-       schimmel

-       “spew” (vrijkomen van zouten uit het leer)

-       Craquelé

-       verbleken en slijtage

 Videogallery

Wilt u meer weten en zien over de renovatie en reparatie van leer. Via onderstaande link bezoekt u de videogallery van onze partner Fenice.
http://www.fenicecs.it/automotive-professionals/multimedia/video-gallery

Terug naar boven

 

5. Typen textiel

Vroeger was het gebruik van vezels beperkt tot de vezels die de natuur kon bieden, met alle voor- en nadelen. Zo voelt katoen en linnen heerlijk natuurlijk aan, maar is het wel gevoeliger voor verkleuring. Zijde moet heel voorzichtig gebruikt worden en wol kan mensen die ervoor gevoelig zijn irriteren als het wordt aangeraakt. Slechts een eeuw geleden werd nylon – de eerste gefabriceerde vezel – ontwikkeld. De vezelindustrie was begonnen. Machinaal gefabriceerde (kunst)vezels worden nu gebruikt in vele toepassingen, waaronder als meubelstof. Er zijn vele stoffen in een groot aantal dessins, kwaliteiten en kleuren. We kunnen kortweg de volgende typen onderscheiden:

 

 • Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels.

 • Meubelstoffen gemaakt van 100% synthetische vezels.

 • Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en synthetische vezels.

 

Natuurlijke stoffen:

Hieronder vallen o.a. wol, katoen, linnen en zijde. Deze stoffen worden gemaakt van plantaardige of dierlijke materialen. De warme kleuren en aangename “touch” zijn voor veel mensen de reden om deze stoffen te kopen. De slijtvastheid, lichtechtheid en vlekbestendigheid zijn vaak minder goed dan bij synthetische vezels.

 

Synthetische stoffen:

Hieronder vallen o.a. polyamide, polyacryl, polyester, elastomeer (lycra) en polyurethaan. Het woord synthetisch betekent niet dat het volledig kunststof (plastic) betreft. Deze stof kan gemaakt zijn van 100% natuurlijk materiaal, maar chemisch zijn geproduceerd (o.a. viscose, gemaakt van cellulose uit hout en planten). Synthetische stoffen zijn vaak slijtvaster en beter te reinigen dan natuurlijke stoffen. Bijzondere aandacht verdient een synthetische stof die veel als meubelstof wordt gebruikt; MICROVEZEL.

 

Het is een extreem fijne synthetische vezel waarvan textiel geweven kan worden dat aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en waterafstotend is. Stoffen van microvezels zijn over het algemeen licht van gewicht (zijnde een verzameling van polyesters van extreem dunne draden). Zij krimpen niet en behouden hun vorm. Zij hebben het voordeel dat zij relatief sterker zijn dan vergelijkbare stoffen met hetzelfde gewicht. Zij voelen geweldig aan en zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

 

Gemengde stoffen

Deze stoffen kunnen vervaardigd zijn uit alle mogelijke combinaties van natuurlijke en synthetische garens. Door deze combinatie is het mogelijk om de positieve eigenschappen van beide garensoorten te combineren en zo een nog aantrekkelijker stof te maken.

Terug naar boven


6. Verzorging en onderhoud textiel

Vooral uit cellulose vervaardigde stoffen zoals katoen, linnen en zijde zijn wat kwetsbaardere stoffen en vaak ook gevoeliger voor vervuiling. Wol echter is een stof die juist minder gevoelig is voor vervuiling doordat het wolvet bevat dat indringen van vocht en vuil tegen gaat. Synthetische stoffen zijn over het algemeen goed te reinigen en minder gevoelig voor vervuiling.

 

Bescherming

Voor bepaalde stoffen (katoen, linnen en zijde) is een vezelbeschermer die het snel indringen van vocht en vuil voorkomt, sterk aan te raden. Indien het meubel in een gezinssituatie wordt gebruikt adviseren wij deze bescherming ook bij andere stoffen (synthetische en gemengde). Hierdoor kunnen vlekken sneller en makkelijker worden verwijderd en blijft de stof langer mooi.

 

Dit impregneren kan iedereen zelf doen met de Fixx Sofashield Protector of de Protector uit de Fixx Textile Care Kit. In sommige gevallen kan uw meubelzaak dit verzorgen of kan dit bij u thuis na levering worden verzorgd.

 

Regelmatige verzorging

Stofzuig de meubelstof regelmatig met behulp van het zachte borstelstuk dat bij uw stofzuiger is meegeleverd. Hierdoor blijft de stof schoon en krijgt atmosferische vervuiling minder kans om aan de vezel te hechten.

 

Reiniging

Verwijder vlekken zo snel mogelijk na het ontstaan door deze met (wit) keukenpapier op te deppen en met de schone met water bevochtigde microvezeldoek uit de Fixx Textile Care Kit of de Microfiber Kit na te deppen. Werk van buiten naar binnen. Indien er toch nog resten achterblijven, reinig dan nogmaals met de microvezeldoek in combinatie met een van onze speciale vlekkenreinigers (Fixx K&K speciaal reiniger, Microfiber Cleaner of Textile Foam Cleaner).

·         Test altijd vooraf de kleurechtheid en bestendigheid van de stof.

·         Reinig bij voorkeur het gehele oppervlak waarop zich de vlek bevindt.

·         Nooit hard wrijven of poetsen om kleurverschil of beschadiging van de stof te voorkomen.

·         Kijk voor meer instructies op de gebruiksaanwijzing van het product of neem contact op met onze specialisten of mail naar info@intenzwonen.nl

 

Shading.
Shading is een eigenschap van poolstoffen. Dat zijn stoffen waarbij de draadjes omhoog staan, bijvoorbeeld  velours stof. Doordat de draadjes omhoog staan, hebben deze stoffen een 'warm' en karakteristiek aanzien. Poolstoffen kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Dit noemen we ‘shading’. Er ontstaan zogenaamde 'schijnvlekken'. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan, zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus met verkleuren of slijtage niets te maken. Een behandelingsmethode om ‘shading’ iets te verminderen, is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna kunt u de velours met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal 6 uur laten drogen. Helemaal egaal krijgt u de plekken echter nooit. Shading is en blijft een eigenschap van poolstoffen. Het geeft juist die mooie antique vintage look.

Terug naar boven


7. Reparatie textiel

!! Let op !! Voert u reparaties slechts zelf uit na overleg met een expert, of laat ze door de expert uitvoeren!

MeubelGarantPlan Textiel:

5 jaar lang bescherming en onderhoud
Als de meubelstof van een onzichtbare bescherming is voorzien, kunnen gemorste vloeistoffen zoals koffie, thee of zelfs rode wijn gemakkelijk worden opgedept voor ze onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Het MeubelGarantPlan kunt u bij aanschaf van nieuwe zitmeubelen bij veel van onze partners afsluiten. De textielbescherming wordt door de meubelzaak aangebracht, maar  is ook gemakkelijk en veilig zelf aan te brengen. Indien er vlekken ontstaan, die u zelf niet kunt verwijderen worden deze kosteloos door één van onze eigen reinigingsexperts verwijderd. Tevens heeft u recht op reparatie tegen sterk gereduceerde prijzen bij andere schade of problemen.

Terug naar boven


8. Typen hout

Hout is een fantastisch natuurproduct dat zich leent voor diverse doeleinden. Net zoals de mens is iedere boom verschillend, zelfs de kleinste bestanddelen verschillen van elkaar. Dat is wat hout zo interessant maakt. Een andere bijzondere eigenschap van hout is de grote verscheidenheid aan natuurlijke kleuren en nerven, die ervoor zorgen dat lichte kleur– en nerfschakeringen onvermijdelijk zijn en zo het authentieke karakter van hout bevestigen.

Het is in ontelbare soorten te verkrijgen en elke soort heeft z'n eigen kleur, hardheid en nerfstructuur. Hout ten behoeve van de meubelindustrie is afkomstig van naaldbomen en loofbomen. Naaldbomen komen voor in o.a. Nederland en Scandinavië. Doordat deze bomen relatief snel groeien, ontstaat er een zachte houtsoort. Voorbeelden hiervan zijn vuren en grenen. Loofbomen zijn voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa en kenmerken zich door een langzame groei waardoor het hout meestal harder is. Voorbeelden hiervan zijn eiken, berken, beuken en teak.

Omdat hout kan krimpen onder invloed van droge lucht en uitzetten door te vochtige lucht is het aan te raden om altijd een stabiele vochtigheidsgraad van 50-60% in de kamer te voorzien.

 

Houtsoorten

Vuren en grenen
Een zachte houtsoort afkomstig van naaldbomen. Gevoelig voor stoten, dus er kunnen makkelijk deukjes in het meubel ontstaan. Soms treft u een meubelstuk aan met hars (eigenschap van de naaldboom). De nerf van deze houtsoort is redelijk grof.
Belangrijkste eigenschap is de warme uitstraling van grenen en vuren. Maar doordat de houtsoorten zo zacht zijn, zijn ze vaak niet geschikt voor bijvoorbeeld gezinnen met kleine kinderen.

Beuken
Een harde houtsoort afkomstig van de beuken boom. Wordt voornamelijk gebruikt voor Scandinavische meubelen. Deze houtsoort is erg stevig en dus nauwelijks gevoelig voor deuken. Het wordt daarom ook vaak gebruikt in scholen en kantoren. De nerf van deze houtsoort is redelijk fijn. 

Eiken
Het hout van de aloude eikenboom wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Deze zeer harde houtsoort is makkelijk verkrijgbaar en heeft ideale eigenschappen. Het heeft een warme en degelijke uitstraling en beschadigd minder snel dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van deze houtsoort is normaal (niet te fijn en niet te grof). Nog altijd wordt eiken gezien als de beste houtsoort om meubelen van te maken.

Noten, Mahonie en Kersenhout
Deze houtsoorten zijn afkomstig van loofbomen. Deze harde houtsoorten hebben een zeer eigen karakter. Een zeer fijne nerfstructuur geeft deze houtsoort een klassieke uitstraling.
Bij notenbomen komt het af en toe voor dat er onderaan de boom wortelknollen groeien. Wanneer dit voorkomt worden deze wortelknollen in fineerlagen opgedeeld waarna het wortelnoten genoemd wordt. Omdat het zeer zeldzaam voorkomt is dit een kostbare houtsoort. Het is altijd fineer.

Rotan (Manou)
Rotan is de familienaam van liaanachtige plantensoorten die in de jungles van Azië groeien. Een van de bekendste soorten is manou, afkomstig van het eiland Sumatra in Indonesië. Het fabricageproces van het maken van een rotanmeubel is in z'n geheel handwerk. Rotan/Manou geeft het interieur een exotische sfeer.
Nadeel van Manou/Rotan is dat het niet zo sterk is als massief hout en wanneer het eenmaal begint te slijten bestaat de kans dat er delen uit gaan steken zodat je er bijvoorbeeld je kleding aan open kunt halen.
Een vervanger voor Rotan is Loom. Dit bestaat uit ijzerdraad omwikkeld met papier. Het voordeel van Loom is dat het vele malen sterker is dan Rotan. Zo kan het bijvoorbeeld niet splijten, is het veel soepeler en is het "door en door" geverfd. Nadeel is dat het veel kostbaarder is.

MDF
MDF bestaat uit en plaatmateriaal van samengeperste houtvezels (spaanplaat heeft grovere vezels dan MDF). Meubelen van dit materiaal zijn dekkend gelakt. Alpine wit, parelgrijs, mintgroen, met MDF zijn alle kleuren mogelijk. Doordat de vezels van MDF zo sterk zijn samengeperst is het een stevige houtsoort en is het makkelijk te bewerken.

Koloniale houtsoorten
Deze houtsoort is een verzamelnaam voor meerdere hardhoutsoorten. Voorbeelden zijn: teak, merbau, siam, bangkirai, sisam en durian. Vrijwel alle koloniale meubelen worden in India en Indonesië gemaakt. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor dat het hout blijft werken. Dit betekent dat scheurtjes, trekken of krimpen tijdens het gebruik kunnen ontstaan. Dit geeft ook het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort.

Terug naar boven

 

Bewerking, kleuring en afwerking van hout

 

Hout kan op verschillende manieren beschermd en gekleurd worden:

Beits

Dit dient er voor om het kale hout te kleuren. Zo worden eiken meubelen vaak gekleurd met een beits. De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt wordt aan geduid met een getal (E10, E20 .... tot E70). De kleur E10 is heel licht, terwijl E70 heel donker is. Het meest bekent zijn blank eiken (E10) en donker eiken (E50).


Lak (kleurloos)
Lakken zijn verkrijgbaar in kleurloos of tal van kleuren. Lakken hebben de eigenschap om het meubel te kleuren en te beschermen tegen vuil en beschadigingen. Gebeitste meubelen worden daarom vaak afgelakt met transparante lak omdat beits deze bescherming niet biedt.

Eerst wordt er een kleurloze grondlak aangebracht en daarna een kleurloze aflak. De aflak is te verkrijgen in 5 verschillende glansgradaties:

 • stompmat (aanzet + aanzetloos)

 • halfmat (aanzet + aanzetloos)

 • zijdeglans (aanzet + aanzetloos)

 • hoogglans

 

Sommige houtsoorten kunnen direct afgewerkt zijn met een kleurloze lak, dat zijn veelal de hardhoutsoorten zoals teak, palissander, wengé. Ook bij de zachte houtsoorten wordt alleen kleurloze lak verwerkt, t.w. vuren en grenen.

 

Meubelspuitlak (gekleurde lak)

Een andere methode van afwerken van hout is gebruik te maken van een gekleurde lak, die direct op het blanke hout gespoten wordt. Een voorbeeld hiervan zijn de Laqué meubelen


Was 
Meestal over kale/onbehandelde meubelen. Was geeft het meubel een unieke uitstraling. Veel gebruikt op antieke en oude meubelen of meubelen die men een antieke uitstraling wil geven. Voorbeelden van in de was gezette meubelen zijn de koloniale meubelen. Was is verkrijgbaar in kleurloos of in verschillende kleuren. Nadeel van was is dat het niet zo'n goede bescherming geeft als lak en dat het vaker onderhouden moet worden. Voordeel is dat het in geval van beschadiging makkelijk bij te werken is.

Wasbeits

Antieke en oude meubelen of houten voorwerpen kunnen ook afgewerkt zijn met wasbeits.

 

Olie
Een afwerking waarbij het hout wordt verzadigd met (lijn)olie. Geeft een mooi halfmat patine. Wordt op vele houtsoorten toegepast. Het kale meubel kan ook alleen in de olie gezet worden. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en het meubel is redelijk beschermd tegen vlekken. Ook oliën zijn in een aantal kleuren te verkrijgen. Nadeel is wederom de wat slechtere bescherming tegen vlekken en beschadigingen, voordeel is dat beschadigingen redelijk makkelijk bij zijn te werken.

Beitsolie

Een olie die tevens het hout in de gewenste kleur brengt. Geeft een mooi halfmat patiné. Wordt op vele houtsoorten toegepast.

Fineren
Omdat hout erg duur is wordt er vaak gebruik gemaakt van fineer. Fineer is een flinterdun laagje echt hout dat is gelijmd op een spaanplaat of MDF ondergrond. Doordat het bovenste laagje echt hout is dient het ook behandeld te worden als echt hout. Voordeel van fineer is dat het vele malen goedkoper is als massief hout. Nadeel is dat de levensduur over het algemeen korter is.

Fotofolie
Dit lijkt veel op fineer echter er is nu geen echt hout op de spaanplaat of MDF verlijmt maar een folie. Voordeel hiervan is dat het geheel onderhoudsvrij is en doordat er geen hout aan te pas komt kunnen vrijwel alle kleuren en motieven gebruikt worden. Bovendien is het net als fineer goedkoper dan massief hout.
Nadeel is dat het niet de stevigheid en duurzaamheid heeft van massief hout.

Patineereffect
Het donkerder kleuren van hoeken en randen van gekleurde meubelen. Door dit te doen krijgt het meubel een wat warmere uitstraling. Het bekendste voorbeeld hiervan is blank eiken patina.

Logen
Een andere mogelijkheid is het hout logen. Eikenhout bevat looizuur, waardoor eiken in de loop van de tijd een mooie ‘antieke’ kleur krijgt. Oude meubelmakers weten nog dat eikenhouten meubels sneller die antieke kleur kregen als ze enkele weken boven een paardenstal lagen. Hetzelfde resultaat kan men in een zeer korte tijd te bereiken door eikenhout te logen. Hierbij wordt het hout ondergedompeld in een zogenaamd loogbad. Dit bad bevat natronloog(Natriumhydroxide of caustische soda  en lost onder grote warmte­ontwikkeling op in water tot natronloog). Bij het logen worden bepaalde stoffen in het hout geactiveerd (vooral bij eiken en grenen). Dit geeft het hout een andere (geloogde) kleur. Tevens kan een loogbad dienen om het meubel te ontdoen van oude lak en/of verflagen.

Terug naar boven


9. Verzorging en onderhoud hout

Hout behoort tot de oudste bouwmaterialen die we kennen. Overal waar bomen groeien is grondstof beschikbaar voor hout en wordt het gebruikt voor de meest uiteenlopende constructies. Van hutten tot grotere gebouwen, van meubel tot speelgoed en van koets tot zelfs vliegtuig. De veelzijdigheid en duurzaamheid maakt hout tot een gewilde en veel gebruikte grondstof. De vele soorten bomen in de wereld leveren hout met veel verschillende karakters en eigenschappen. De regenwouden en andere gebieden rond de evenaar leveren zeer duurzame tropische houtsoorten, die dermate gewild zijn dat ze steeds zeldzamer en duurder worden. Maar ook dichter bij huis zijn er goede en duurzame houtsoorten beschikbaar die op ecologisch verantwoorde wijze worden geproduceerd. Door veredeling en bescherming wordt de duurzaamheid sterk verbeterd, waardoor er tientallen jaren van kan worden genoten. Iedere afwerking heeft zijn eigen karakter, “feel”en “look”.

 

Lak (half)glans.

Veel gebruikte afwerking van hout. Wordt zowel transparant (blank of gekleurd) als dekkend (geen houtnerf meer zichtbaar) aangebracht en geeft een goede en duurzame bescherming tegen indringen van de meeste (vloei)stoffen.

Verzorging

 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken (met name bij een oudere en/of beschadigde laklaag).

 • Periodieke reiniging met Fixx lakreiniger of Woodcleaner & Degreaser. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, was en vet van de laklaag.

 • Periodieke verzorging met Fixx Ecopolish. Een polish op basis van polymeerwassen, geeft een warme glans, verwijdert stof en vuil en camoufleert krasjes.

 • Periodieke verzorging met Fixx Klassikol. Verzorgingsmiddel voor gelakte meubelen, zoals eiken, mahonie en kersen. Voedt, beschermt, reinigt, droogt snel en is niet vet. Haalt ook oudere lakken weer op en geeft ze de diepe warme kleur en glans weer terug

 

Lak (mat)

De laatste jaren wordt deze afwerking van houten meubelen meer en meer gebruikt. Geeft een matte uitstraling die wat lijkt op de afwerking met olie. Geeft een redelijk goede bescherming tegen indringen van de meeste (vloei)stoffen.

Verzorging

 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken (met name bij een oudere en/of beschadigde laklaag).

 • Periodieke reiniging met Fixx lakreiniger of Woodcleaner & Degreaser. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, was en vet van de laklaag.

 • Periodieke reiniging met Fixx Ecomatt. Reinigt licht.Voorkomt het ontstaan van glansstrepen. Beschermt en voedt met behoudt van de matte uitstraling.

 

Was

Zeer oude veredeling en bescherming van hout. Met name oudere en antieke meubelen zijn vaak met was afgewerkt, maar wordt ook nu nog steeds op nieuwe meubelen gebruikt. Geeft een karakteristieke, warme en diepe glans. Gemakkelijk zelf op te brengen. Is in diverse kleuren te verkrijgen. Is beperkt bestand tegen indringen van vocht.

Verzorging

 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken anders kunnen er lichte/witte vlekken ontstaan.

 • Periodieke verzorging met Fixx Ecowax vast of vloeibaar. Regelmatig met doek dun aanbrengen en na drogen uitborstelen of uitwrijven. Met pluisvrije doek nawrijven voor meer glans. Vlekken kunnen worden verwijderd door het meubel opnieuw in de was te zetten en eventueel in de nog natte was met schuurpapier de vlek eruit te schuren (altijd met de nerf mee schuren). Eventueel kleurverschil verdwijnt na verloop van tijd door inwerking van het uv licht.

  

Olie

Net als was een al vele eeuwen gebruikte veredeling en bescherming van hout. Ook tegenwoordig een zeer populaire afwerking. Wordt veel op tafels gebruikt. Geeft een karakteristieke matte uitstraling en een redelijke bescherming tegen indringen van vocht. Gemakkelijk zelf op te brengen en te onderhouden.

Verzorging

 • Afnemen met een klamvochtige doek. Niet te nat maken anders kunnen er lichte/witte vlekken ontstaan.

 • Periodieke reiniging met Fixx Ecotone Cleaner.  Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, vet en andere vervuiling.

 • Periodieke verzorging met Fixx Ecotone Olie. Reinigt licht.Beschermt tegen vocht, vuil en kringen. Verdiept de kleur. Krassen of vervuiling kunnen met een schuurpad, schuurpapier of staalwol met de nerf mee licht worden opgeschuurd en opnieuw worden geolied.

 
Onbehandeld hout

Ontwikkeling die de laatste jaren sterk is opgekomen. Doordat het hout niet behandeld is heeft het een “basic lifestyle” uitstraling. Hierdoor is het wel gevoelig voor vlekken en vervuiling. Vooral teakhout en tegenwoordig ook eiken worden gebruikt voor deze meubelen.

Met Fixx Ecoseal kan het hout worden beschermd zonder dat het hout qua uiterlijk verandert.

Bescherming

 • Fixx Ecoseal. Impregneerolie op waterbasis. Gemakkelijk zelf aan te brengen. Zorgt voor een hoge beschermingsgraad zonder de kleur of uitstraling te veranderen

Fixx Ecotone Beitsolie
Kleurende olie verkrijgbaar in diverse kleuren. Gemakkelijk zelf aan te brengen. Zorgt voor een zeer hoge beschermingsgraad.

 

Verzorging na bescherming met Fixx Ecoseal

 • Afnemen met een klamvochtige doek.

 • Periodieke reiniging met Fixx Ecotone Cleaner. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, vet en andere vervuiling.

 • Indien gewenst kan na verloop van tijd een nieuwe laag Ecoseal worden aangebracht.

 

Verzorging na bescherming met Fixx Ecotone Beitsolie

 • Afnemen met een klamvochtige doek.

 • Periodieke reiniging met Fixx Ecotone Cleaner. Voor het intensief reinigen en het verwijderen van olie, vet en andere vervuiling. Indien het oppervlak “schraal” wordt, kan met de transparante Fixx Ecotone Olie het hout worden verzorgd.

Indien gewenst kan na verloop van tijd een nieuwe laag Fixx Ecotone Beitsolie worden aangebracht.

Terug naar boven


10. Reparatie hout

!! Let op !! Voert u reparaties slechts zelf uit na overleg met een expert, of laat ze door de expert uitvoeren!

1.1.     Algemeen

Bij het herstellen van meubelschade moeten we zoveel mogelijk rekening houden met afwerking.  Wanneer men een meubelschade gaat herstellen, dan moet men de volgende punten altijd in acht houden:

 • onderzoek

Bekijk de beschadiging goed en besluit hoe de schade het best gerepareerd kan worden. Het beste is om het reparatiemateriaal uit te proberen op een onopvallende plek. Vanzelfsprekend is het niet mogelijk alle voorkomende beschadigingen ter plekke te herstellen

 • Werk schoon

Maak er een vaste gewoonte van, dat alvorens u begint het oppervlak gereinigd wordt met Wood Cleaner & Degreaser. Zo voorkomt u dat bijv. 2 laklagen elkaar afstoten onder invloed van was, olie, huidvet of andere aanslag. Verwijder steeds het door schuren ontstane stof. Hierdoor voorkomt u o.a. dat stof in de natte lak komt.

 • Overdaad schaadt

U krijgt de beste resultaten door zuinig te zijn met het gebruik van materialen. Werk rustig en beheerst. Gebruik goede uitgeteste materialen.

 

1.2.     Materialen en gereedschappen

Om de meest voorkomende beschadigingen te kunnen oplossen, adviseren wij u gebruik te maken van de volgende reparatiematerialen en gereedschappen:

 

 • een smeltbout van 40 Watt met een koperen plat voetje

 • een scherpe steekbeitel

 • een klein plamuurmesje

 • een schrapstaal.

 • een BAO spatel

 • een schuurkurk

 • een assortiment schuurpapier, oplopend van P 80 t/m P 400

 • staalwol 0000

 • kleefdoek

 • een stofmasker

 • een stophoutje van hardhout

 • spuitbussen meubellak:kleurloos in grondlak, matlak, halfmat, zijdeglans, hoogglans, vlekverwijderaar en finisher. Kleurlakken in o.a. noten, mahonie, eiken, zwart, bali bruin, div. kleuren wit en grijs

 • een doos overlakbare stopwas in div. kleuren

 • een doos hardwax in div. kleuren

 • kneedbaar hout extract

 • kneedbaar hout weekmaker

 • 2 componenten houtplamuur

 • een doos retoucheerstiften met de transparante kleuren

 • een doos flexpennen in div. kleuren

 • een doos lakstiften met de dekkende kleuren

 • lak.

 • vertrager

 • een busje nafta-beits

 • een flacon Wood Cleaner & Degreaser

 • een flacon thinner

 • een rolletje afplakband

 • klemmen.

 • lijm.

  Terug naar boven

 

1.3.     Het gebruik van de spuitbus.

 

Voor het gebruik moet de spuitbus goed geschud worden, zodat de verf zich goed vermengd met de oplosmiddelen. Zorg ervoor, dat de spuitbus ongeveer op kamertemperatuur is. Leg de spuitbus nooit op een verwarmingsbron. De spuitafstand van de spuitbus tot het werkstuk moet ongeveer 25 cm bedragen. Houdt de spuitbus niet te ver voorover of ondersteboven.

 

Zo voorkomt U, dat het stijgbusje in de spuitbus boven het vloeistofpeil komt. Wanneer U gaat spuiten, houd de spuitbus dan nooit op één plaats, maar blijf er altijd mee in beweging.

 

Wanneer U een tafelblad gaat spuiten, spuit dan eerst de randen en daarna het hele blad. Werk altijd van U af. Belangrijk: Begin buiten het voorwerp en maak buiten het voorwerp de draai. Als U klaar bent met spuiten, houdt de spuitbus dan op zijn kop en druk het ventiel zolang in totdat alleen drijfgas en geen lak meer eruit komt.

Wanneer een spuitbus tijdens het gebruik plotseling begint te spetteren, kom dan niet aan de lak, maar wacht tot deze droog is. Dan pas is er een mogelijkheid om de eventuele druppels lak te verwijderen.

 

1.4.     Lichte krassen in de laklaag.

 

Lichte krassen in de laklaag (als deze niet door de lak gekerfd zijn), kunnen in de meeste gevallen bespoten worden met een spuitbus vlekverwijderaar of kleurloze aflak (alleen bij NC lak). Eerst moet de lak schoongemaakt worden met Leather Cleaner & Degreaser om het vuil en vet te verwijderen. Daarna kan de beschadigde plek bespoten worden met vlekverwijderaar of een kleurloze lak in de desbetreffende glansgraad.

 

1.5.     Vlekken en kringen in de laklaag

Water- en alcoholvlekken kunt u verwijderen door gebruik te maken van vlekverwijderaar. Behandel de vlekken op dezelfde wijze zoals hierboven is beschreven. Door de vlekverwijderaar lost de oude laklaag enigszins op en droogt daarna weer op. Belangrijkinspuiten en eraf blijven. De lak lost op waardoor het water kan verdampen Na droging van de vlekverwijderaar kan de lak opnieuw bespoten worden met een aflak in de gewenste glansgraad. De droogtijd van de vlekverwijderaar is ongeveer 30 minuten. (Alternatief is zachtjes te wrijven met meubelwas en staalwol nummer 0000)

 

1.6.     Krassen overdwars op het hout.

 

Indien de kras de houtnerf heeft doorkruist is de beschadiging nagenoeg niet te repareren, vooral als de kras erg diep is. Een mogelijkheid is om te proberen de kras op te wellen met een smeltbout. Indien dit niet lukt, dan zal er geschuurd moeten worden of zelfs de gehele laklaag moeten worden verwijderd met behulp van een schrapstaal of schuurmachine. Pas op bij fineer is. Daar schuur je heel gemakkelijk doorheen. Een goed afbijtmiddel werkt meestal ook goed om het oppervlak vrij van lak te maken. Indien de lak er geheel af is en de kras is nog zichtbaar, dan kunt u alsnog proberen de kras op te wellen. Nadat de kras weggeschuurd of opgeweld is, moet het hout worden gebeitst. Hiervoor wordt meestal een nafta-beits gebruikt. Deze brengt u met de kwast op en het overtollige haalt u er met een doek of stuk polyether af.

Na droging van de beits brengt u een kleurloze grondlak op. Dit is een

poriënvullende lak. Na droging van de grondlak (bij cellulose lak is dat ongeveer 45 min. bij kamertemperatuur) wordt deze heel fijn (droog) geschuurd met schuurpapier P 320. Daarna stofvrij maken met kleefdoek en het oppervlak afwerken met een goede aflak in de door U gekozen glansgraad. Geadviseerd wordt om in deze gevallen van meubelreparatie gebruik te maken van “losse” lak en 2% vertrager, die U opbrengt met een kwast of een lakspuit op lucht. Dit laatste verdient de voorkeur. Het is niet aan te bevelen om een volledige nieuwe laklaag op te bouwen met lak van uitsluitend spuitbussen. Deze lak is alleen te adviseren bij reparatie.

Terug naar boven

 

1.7.     Kras in de lengterichting van de houtnerf.

 

Bij een kras in de lengte van de houtnerf is de reparatie veel eenvoudiger. De laklaag uiteraard eerst weer schoonmaken met of wood cleaner en degreaser. Het oppervlak licht schuren met staalwol of schuurpapier P 320. Stofresten verwijderen. De kras dan volspuiten met de spuitbus grondlak. Na droging van ± 15 minuten het oppervlak nogmaals licht schuren om eventuele stofdeeltjes in de gedroogde lak te verwijderen. Daarna wordt het oppervlak afgespoten met een spuitbus aflak in de gewenste glansgraad.

 

1.8.     Krassen in noten of mahonie

 

Als deze houtsoorten beschadigd zijn is het zo goed als onmogelijk om deze (onderweg bij klanten) goed te herstellen. Dit moet in een werkplaats gebeuren door een ervaren meubelmaker met professionele apparatuur. Het enige dat u op dat moment kunt doen is met bijv. een retoucheerstift een klein krasje aan de zijkant bijkleuren of met een staaf stopwas een kleine oneffenheid opvullen. Verder adviseren wij er niet al te veel aan te doen, maar eerst overleg te plegen met een meubelmaker.

 

1.9.     Filmdruk en folie.

 

Het repareren van filmdruk en folie is niet mogelijk. Hooguit kan met eenretoucheerstift een kleine ongerechtigheid bijgekleurd worden. Kleine deukjes of putjes kunnen eventueel met stopwas bijgewerkt worden. Ernstigebeschadigingen op dit materiaal moeten door nieuw vervangen worden.Filmdruk en folie kan men herkennen door na te gaan of op het houtoppervlak de tekeningen van de nerf 2 of 3 maal exact terugkomen. Met “natuurlijk” hout is dit onmogelijk.

 

1.10. Glansstrepen.

 

Tijdens transport kunnen er door wrijving glansstrepen/-plekken ontstaan op de laklaag van een meubel. Deze kunnen (na vooraf te zijn schoongemaakt met lakreiniger) bespoten worden met een spuitbus stompmat (aanzetloos). Deze lak heeft de meeste “kracht” om de glansstrepen te onderdrukken. Het is overigens te adviseren om het hele oppervlak te bespuiten. Hierdoor krijgt U een mooier eindresultaat.

Door het regelmatig onderhouden van matlak met Fixx Ecomatt wordt het ontstaan van glansstrepen voorkomen en verminderd.

Wanneer U doffe strepen/vlekken in zijdeglans heeft, dan is de werkwijzenatuurlijk dezelfde en dan gebruikt u de spuitbus zijdeglans.

 

1.11. Schaaf en schuurwonden.

 

Het komt voor dat er schaaf- of schuurwonden komen doordat ergens met het  meubel tegenaan wordt gestoten. Bij hout met open poriën, zoals eikenhout, is de reparatie eenvoudiger dan op bijv. noten of mahonie. Bij beschadigingen op eikenhout, vuren, grenen, enz. dient u als volgt te werk gaan: De plek moet glad geschuurd worden met schuurpapier P280 of P320. Daarna de plek stofvrij maken (kleefdoek) en eventueel bijkleuren met beits. Na droging bespuit men de plek met de spuitbus grondlak. Na droging licht schuren, stofvrij maken en afspuiten met een door U gekozen aflak in de desbetreffende glansgraad.

 

Als het plekje niet zo erg beschadigd is, dan kan men alleen volstaan door hetplekje aan te stippen met een retoucheerstift of lakstift. Ook bij deze beschadiging weer goed kijken hoe het voorwerp afgewerkt is en waarmee.

 

1.12. Butsen en deuken in het hout.

 

Als de deuk niet al te diep zit, dan kunt u proberen deze eruit te wellen. Laat de smeltbout (van de schellak) goed warm worden. Maak een doekje nat en leg dit enkelvoudig op de deuk. Daarna houdt men de warme smeltbout enkele seconden op de plaats van de deuk. Door het “stoomeffect” wordt de houtvezel vochtig en begint op te wellen. Deze behandeling mag enkele keren herhaald worden. U krijgt overigens sneller resultaat, wanneer u voor het stomen in de beschadiging enkele minuscuul kleine gaatjes prikt. Hierdoor kan het vocht sneller in het hout.

 

Na het opwellen en drogen van het oppervlak ontstaat er een ruw plekje. Dit kan licht geschuurd worden met schuurpapier P 320 en daarna worden bijgespoten met de spuitbus in de gewenste glansgraad.

Terug naar boven

 

1.13. Grote gaten en afgebroken hoeken.

 

Bij een afgebroken hoek moet een hard materiaal gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn schellak, kneedbaar hout, 2 componenten houtplamuur en hardwax. Schellak is een hard materiaal dat gesmolten moet worden met een smeltbout. Hetzelfde geldt voor hardwax dat iets zachter is en meer gebruikt wordt op houten meubelen daar waar schellak veelal gebruikt bij hardere en meer glanzende oppervlakken of materialen. Zodra de smeltbout van de schellak of hardwax wordt gehaald, begint deze al meteen uit te harden.

Eerst worden de losse splinters eruit gehaald en zonodig vlak gemaakt met een scherpe beitel. Met een masking tape kunt u de hoek opnieuw vormgeven. Let op: hou de bovenkant van de tape gelijk met de bovenkant van het oppervlak. Vervolgens laat men de gesmolten schellak of hardwax bovenin de beschadiging vloeien. Op deze manier laat men de beschadiging vollopen. Geef de schellak hardwax ± 5 minuten de tijd om uit te harden. Wanneer U er zeker van bent dat dit gebeurd is, verwijdert u de masking tape aan de zijkant. De overtollige schellak eraf “scheren” met een vlijmscherpe steekbeitel. Als hardwax wordt gebruikt met een BAO spatel glad strijken en het overtollige wegschrapen met de rasp van de spatel. Om de beschadiging 100% vlak en glad te krijgen, gebruikt u schuurpapier in combinatie met een schuurkurk. Om de hoek minder te laten opvallen, kunt u de ‘tekeningen’ in het hout door laten lopen op de schellak. Hiervoor kunt u gebruik maken van een flexpen, een retoucheerstift of  van Tuschverf  met een marterhaar-penseel.

 

Eventueel glimplekje van schellak kan iets dof geschuurd worden met een bolletje staalwol 0000. Schuur altijd met de draad van het hout mee. Als u nog nooit met schellak gewerkt heeft, oefen dan eerst op een stuk hout.

 

Een 2e manier om een hoek te repareren is door gebruik te maken van 2-componenten houtplamuur. Omdat dit product niet goed op kleur gebracht kan worden, wordt het alleen gebruikt bij het repareren van MDF-plaat en andere materialen die dekkend gelakt dienen te worden. Het is eenvoudig op te brengen met een spatel of een plamuurmes. Na droging goed schuren en afspuiten met een dekkende lak in de gewenste kleur.

Als laatste alternatief hebben we het kneedbaar hout. Kneedbaar hout is een vulmiddel om flinke gaten mee op te vullen. Dit kan het beste met een klein plamuurmesje of BAO spatel. Neem altijd een tint lichter dan de kleur die het werkstuk heeft, later kan dit wel bijgekleurd worden. Indien het kneedbaar hout niet direct wil hechten op de ondergrond, dan kunnen er door het kneedbaar hout een paar druppels grondlak gemengd worden. Tevens moet U een beetje grondlak op de beschadiging laten vloeien. Dit bevordert de hechting van het kneedbaar hout op het werkstuk en zorgt er tevens voor dat het kneedbaar hout minder krimpt tijdens het drogen. U moet het vulmiddel met dunne lagen opbrengen; laten drogen en wederom een dunne laag aanbrengen, net zolang tot de beschadiging volledig is opgevuld. Vervolgens kan na droging van het kneedbaar hout het overtollige er afgeschuurd worden en moet er een laagje grondlak opgespoten worden om verder inzuigen van de lak te voorkomen. Deze lak moet licht geschuurd worden met fijn schuurpapier en kan dan bijgekleurd worden en afgespoten met een aflak.

 

1.14. Putjes en gaatjes.

 

Voor het opvullen van kleine putjes en gaatjes in het hout wordt vaak overlakbare stopwas gebruikt. Stopwas wordt in de beschadiging aangebracht met een stophoutje gemaakt van hardhout of BAO spatel. Een stophoutje kan gemakkelijk zelf gemaakt worden. De lengte ervan is ongeveer 15 centimeter, de breedte 1,5 cm. en de dikte ongeveer 0,5 cm. Het ene uiteinde moet schuin gemaakt worden en scherp geschuurd worden; het andere uiteinde moet een ronding hebben en aan één kant afgeschuurd. Zodoende kan in iedere hoek zowel rond als scherp gewerkt worden met een stophoutje. De overlakbare stopwas is in alle mogelijke kleuren leverbaar. De stopwas kan met de hand gekneed worden, zodat deze zich gemakkelijk laat verwerken. Tevens kan door het kneden van de was bereikt worden, dat zich twee verschillende kleuren zich mengen tot de juiste kleur. Verder is het te adviseren om alvorens men met stopwas gaat opvullen, de beschadiging te kleuren met een retoucheerstift. Hierdoor krijgt men een beter eindresultaat.

Terug naar boven

 

1.15. Kleurafwijking in het hout.

 

Bij kleurafwijkingen in het hout dat afgewerkt is met beits of lak, kunnen goed bijgekleurd worden als het een niet al te groot plek is. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van Tuschverf, flexpen, retoucheerstift, beits of kleurlakken. Tuschverf moet men oplossen met blanke spiritus. Tevens moet u gebruik maken van een fijne marterhaar-penseel. Hiermee kunt u zeer goed de “tekeningen” van het hout doortrekken. Een retoucheerstift wordt ook gebruikt bij een kleurafwijking, meestal bij een zeer kleine afwijking. Even aanstippen en het is in vele gevallen als voldoende. Als er beits gebruikt moet worden, is dat veelal op het onbewerkte hout. Daarna moet er nog met grondlak en aflak afgewerkt worden. Beitsen zijn er in diverse soorten; water-, nafta-, nitrobeits. Waterbeits geeft volgens de deskundigen de mooiste kleuren. Nadeel hiervan is de lange droogtijd en dat de houtvezels rechtop gaan staan. Naftabeits is hoofdzakelijk in  eikenkleuren te krijgen. Het is een industriebeits die snel droog is, de houtvezels gaan niet rechtop staan en het is vele manieren te verwerken. Voor nitrobeits geldt hetzelfde, behalve dat deze gespoten moet worden. Ook bij blank gelakte houtsoorten kunnen kleurafwijkingen ontstaan. De oorzaak van deze verkleuring is meestal het UV licht. Hier is weinig aan te doen. In bijna alle gevallen moet van dit hout de lak afgeschuurd worden en opnieuw gelakt worden.

Het bijkleuren van oppervlakken is een gevoelskwestie en kan moeilijk aangeleerd worden. Het resultaat hangt ook af van gevoel voor het mengen van kleuren en vaardigheid in het nabootsen.

 

1.16. Afgebroken hang en sluitwerk.

 

Uitgebroken scharnieren en sloten waarbij het hout beschadigd is, kunnen ook “ingekit” worden met 2-componenten houtplamuur. Afgebroken houten pennen moeten vlak gestoken worden met een scherpe steekbeitel. Daarna een nieuw gat boren in de dikte van de nieuwe pen. Vervolgens een nieuwe pen inlijmen.

 

1.17. Brandplekken in het houtoppervlak.

 

Door het schroeien van bijvoorbeeld een sigaret of een ander brandend voorwerp ontstaat er een brandplek. Het is meestal niet (goed) te zien hoe diep de brandplek zit. Daarom is het moeilijk te constateren hoe u te werk moet gaan. U gaat het verbrande hout eruit halen om te zien hoe diep de verbranding zit. U kunt de beschadiging daarna het beste opvullen met stopwas, hardwax of schellak. Helaas zijn dit type beschadigingen nooit 100% bij te werken. Men blijft ze altijd zien. In vele gevallen moet er opnieuw gefineerd worden als het een fineerlaag is. Bij massief hout kan er een laag afgeschuurd worden en daarna opnieuw worden afgewerkt.

 

1.18. Lichte krassen in lak.

Indien het meubel zeer lichte krasjes vertoont en het ziet er niet meer zo aantrekkelijk uit, dan kan er gebruik worden gemaakt van een spuitbus met finisher. Dit is een zeer dunne lak die uitvloeit in de krasjes. De oude verweerde en beschadigde lak knapt hierdoor geweldig op en krijgt hierdoor een nieuw dun laklaagje. De finisher heeft als eigenschap dat de bestaande lak iets oplost en opnieuw uitvloeit. Vooraf wel het meubel reinigen met wood cleaner & degreaser.

 

Lichte krassen kunnen ook worden behandelt met Ecopolish. Deze vult lichte krassen en geeft na opwrijven een mooie glans.

Terug naar boven